Shownotes avsnitt 2

I vårt andra avsnitt pratar vi om sommarens projekt och lär oss om garntjocklek och att välja garn till sitt projekt.

Nyligen avslutat

Linda

  • Magic hour sweater av Alexandra Tavel
  • Matta i egen design, virkad av mattrasor klippta av gammalt påslakan

Maria

Karin

  • Täcke, örngott, sänghimmel och gosekatt till yngsta dotterns älsklingsbjörn, Bebis Björn. Björnen är sedan tidigare stickad efter mönstret Teddy bear Vera av Annita Wilschut. Mönstret rekommenderas verkligen!
  • Liten filt/sittunderlag av Pinwheel scrap blanket av Knitting expat designs, stickad i blandade tvåtrådiga ullgarner och valkad i tvättmaskinen. Lapparna hittade i UFO-stashen.
  • lite smått och gott under resa: vävt band i bandgrind, pärlvirkat armband och testat frivoliteter

På stickorna

Linda

Maria

  • Sockan Krusning av Wench Roald, stickas i Sandnes Sisu
  • Kuutar tee av Sari Nordlund, stickas i Ullcentrum Ölands Linea
  • Aeria av Linnea Ornstein, stickas i Visjögarn

Karin

  • Ryakudde i egen design, sys med Åsborya och olika lingarner
  • Återupptaget Wordfeud-broderi i korsstygn från UFO-stashen
  • Amedeo tee av Johanna Gehrisch i loppat viskosgarn. Ligger lite i träda just nu, pga att Karin inte orkade nysta mer halkigt garn 😉

Få veta – utan att leta!

Lektion: Garntjocklek och att byta garn

Det finns flera olika system för att ange tjocklek på garn. Vi väljer att fokusera på det som vanligtvis används inom stickvärlden – det amerikanska/brittiska systemet. Det är vanligt förkommande i engelska mönster, i webbutiker och allt oftare även i svenska mönster.

namnantal meter/100g (ca)
lace600
fingering400
sport300
DK (double knitting)200
worsted/aran150

De olika namnen anger att det går ett visst antal meter garn på 100g av garnet. Det gör det lätt att byta från det garn som anges i mönstret. Ska mönstret stickas med ett garn av DK-tjocklek letar du efter ersättningsgarn i samma tjocklek. Eller tar dubbelt garn av lace-tjocklek.

I mönstret och på banderollen på garnet anges också vilken masktäthet (antal maskor och varv per 10 cm) som rekommenderas. Välj ett garn som har samma masktäthet som mönstret. När du hittat ett potentiellt garn att använda gör du klokt i att sticka en (liten?) provlapp för att kontrollera att din masktäthet stämmer överens med den som anges i mönstret.

Okej, nu när du har bestämt vilket garn du vill ersätta med behöver du beräkna hur mycket garn du behöver köpa (eller hitta i dina lådor). Ofta anges i mönstret hur många meter garn som behövs för varje storlek. Säg att du behöver 798m garn till ditt plagg och att ditt garn har 225m/100g. I så fall behöver du 798/225=3,6 nystan (vilket får avrundas till 4 nystan om du ska handla).

Ibland står det inte angivet hur många meter garn du behöver, utan bara hur många nystan du behöver till varje storlek. Då behöver du först beräkna hur många meter garn du behöver. Säg att mönstret kräver 9 nystan i din storlek och att varje nystan innehåller 150m/50g. Då kräver mönstret 9*150=1350m garn. Om ditt ersättningsgarn är 350m/100g behöver du 1350/350=3,9 nystan till ditt projekt.

Ett sista tips: Om du planerar att byta fiberinnehåll i garnet (ex byta från ullgarn till bomullsgarn) är provlappen extra viktig. Bomullsgarner är ofta (inte alltid) tyngre per meter än ullgarner och då blir det inte helt rätt att enbart jämföra garnets tjocklek.

Mönstertips

Avsnittets mönstertips är Easy eyelet yoke sweater av Knitatude/Chantal Miyagishima, en tröja stickad uppifrån och ner med ett fint hålmönster på oket.

Garnförslag

  • Lettlopi, rustikt och varmt, 100m/50g, ca 50 kr/nystan
  • Drops Air, mjukt och luftigt, 150m/50g, ca 50 kr/nystan

Sugna på

Linda

Maria

Karin

Övrigt som nämns

Ärmlösa kavajer, omonterade broderier, färdigstickade lappar, lapptäcken utan baksida, mm